HTML

Mézes-mákos

Manapság sokszor hallani,hogy étrendet,életmódot kell váltani. Én már lassan három éve sztár és egyéb divatos diétáktól függetlenül megváltoztattam étrendünket. Először férjem kézzel-lábbal tiltakozott,ismerjük ezt,igazi pasi,húst-hússal és főleg rántva. Az első tiltakozást követte a meglepődés és a pozitív változás kapcsán a megértés és teljes elfogadás, hiszen fogytunk, elmúltak az emésztési problémák,tisztult a bőrünk és még sorolhatnám. Több,mint 2 éve tartom a súlyom,nem koplalok és finom,de egészséges édességeket készítek,lekvárokat főzök. Férjem és családom,valamit barátnőim tanácsára fogtam bele a blog írásba, mert rájuk is sikeresen átragasztottam a lelkesedést. Remélem másnak is kedvet csinálok,esetleg tudok ötleteket adni,hogy mivel teheti színesebbé a hétköznapi étkezéseket és az ünnepi menüket! :) Olvassatok és kérdezzetek bátran, szívesen válaszolok! :)

Friss topikok

Címkék

Városnapok,lecsó és paprika

2012.08.30. 17:04 Nessa78

Sziasztok!

Immár negyedik levelemet küldöm az éterbe, remélem egyszer célba talál! :)

A mai témán, ami foglalkoztat, megint egy esemény sorozat köré csoportosul,de most recept is lesz benne. A mai nappal veszi kezdetét az újpesti napok nevű 4 napos rendezvény sorozat. Az ígéretek szerint ma este rögtön egy színházi előadással nyitnak, de lesznek zenekari fellépők és egyéni előadók is.

Az én figyelmemet a lecsófesztivál keltette fel. Mivel sajnos elég kényes gyomorral áldott meg a genetika, így nem sűrűn eszek lecsós és paprikával készített ételeket sem- itt persze nem az őrölt piros paprikára célzok-, valamint hagymás ételeket, viszont az ízét imádom. Kikísérleteztem, hogy hogyan lehet úgy paprikával főzni,hogy ne bánkódjak miatta napokig a pocakomat markolászva. A vörös hagyma helyett szívesebben használok új hagymát,vagy pórét,ami vajon párolva omlósan puha lesz és kellemes ízt ad az ételnek,viszont elmarad a gyomorégés.

Paprikára visszatérve ötleteim egyike, hogy a kifejezetten vékony húsú fehér paprikát keresem a piacon,vagy éppen kedvenc zöldségesemnél, a kápia sokkal  finomabb és enyhébb,mint a jóféle TV, azaz tölteni való paprika. A másik kedvenc ötletemhez egy recept átalakításával jutottam, és új fantázia névvel ruháztam fel.

Hamis lecsós csirke szeletek csőben sütve

-2 kápia paprika

-2 paradicsom

-40 deka csirkemell

- 15 deka sajt (edámi, gouda)

-1 kisebb gerezd fokhagyma

-só és fekete bors

- bazsalikom

A paprikát félbe vágom, kimagozom és a vágás mentén lefelé fordítva tepsiben magas hőfokon addig sütöm, amíg fel nem hólyagosodik a héja. Miközben sül a paprika, a parit leforrázom, a bazsalikom leveleket szépen összeaprítom és összekeverem a sajttal.

A csirkemellet vastagabb csíkokra vágom, sózom, borsozom, egy kicsit oliván serpenyőbe elősütöm, majd átpakolom egy vajjal, vagy oliva olajjal kikent hőálló jénai tálba vagy jó minőségű cserép tálba.

A parit meghámozom és a sajtos keverékhez adom az apróra zúzott fokhagymával együtt, ebbe is keverek egy kis sót és borsot. Mire idáig eljutok a paprika héja már fekete hólyagos, kiemelem a sütőből a tepsit egy deszkára, majd egy benedvesített kéztörlő papírt borítok rá. Pár percig hagyom,hogy együtt hűljenek, közben a sütő hőfokát beállítom közepesre, kb. 180 fokra, majd egy mozdulattal lehúzom a félbevágott sült paprika héját, felkockázom és a fűszeres paradicsomos sajthoz adom és jól összekeverem.

A tálba helyezett csirkemellet befedem vele és a sütőbe helyezem, addig sütöm, amíg a paradicsom, paprika és sajt szépen összeolvad és a sütő ajtaját kitárva bazsalikomos illat tölti be a konyhát.  A hús lágyan omlós és ízes lesz paprika és a pari jó voltából.

Párolt rizzsel tálalom, ez az egy kedvenc nyári ételünk, idén panel erkélyemen szép lassan beérik az első kápia paprikám, de már a  következő adaghoz a saját szüretelésű,termésű  lucullus paradicsomot is félretettem hozzá. A bazsalikom pedig már évek óta saját termesztés! :)

Mindenkinek melegen ajánlom e két csodás nyári zöldség termesztését akár egy kis balkon ládában is,mert egy kis napfény és sok öntözés hatására, büszke tulajdonosai lehetünk saját termelésű zöldségeinknek, utána pedig nincs megállás,irány a nagybani! :)

Remélem egyszer majd megérem, hogy a másik két hozzávalót is magunk állítjuk elő, de addig még sok víz fog lefolyni a Dunán, hiszen lakótelepen sem tyúkocskát,sem tehenet nem tarthatok/tartanék.

De egyszer majd eljön az ideje, amikor családostul  itt hagyom ezt a füstös, büdös Budapestet és vidékre megyek gazdálkodni.

Ezeknél az álomképeknél szoktam visszatérni a valóságba, kihúzom a kezem a képzeletbeli éjjeliből  és elindulok megnézni, hogy mi újság a cirka 2 négyzet méteres  édenemben, a kis kertemben az erkélyen! :)

Minden lelkes főzni vágyónak és természet szeretőnek kívánok előre is jó hétvégét és indián nyarat a hétvégétől kezdődő újabb hónapra!

Nessa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://abrak-a-hasba.blog.hu/api/trackback/id/tr644742163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása