HTML

Mézes-mákos

Manapság sokszor hallani,hogy étrendet,életmódot kell váltani. Én már lassan három éve sztár és egyéb divatos diétáktól függetlenül megváltoztattam étrendünket. Először férjem kézzel-lábbal tiltakozott,ismerjük ezt,igazi pasi,húst-hússal és főleg rántva. Az első tiltakozást követte a meglepődés és a pozitív változás kapcsán a megértés és teljes elfogadás, hiszen fogytunk, elmúltak az emésztési problémák,tisztult a bőrünk és még sorolhatnám. Több,mint 2 éve tartom a súlyom,nem koplalok és finom,de egészséges édességeket készítek,lekvárokat főzök. Férjem és családom,valamit barátnőim tanácsára fogtam bele a blog írásba, mert rájuk is sikeresen átragasztottam a lelkesedést. Remélem másnak is kedvet csinálok,esetleg tudok ötleteket adni,hogy mivel teheti színesebbé a hétköznapi étkezéseket és az ünnepi menüket! :) Olvassatok és kérdezzetek bátran, szívesen válaszolok! :)

Friss topikok

Címkék

Mézes mákos név eredete és egy hűsítő recept ajánlat :)

2012.08.22. 12:01 Nessa78

Kedves Érdeklődök!

Az első lelkesedésemre sajnos még senki sem reagált,így azért írok még egy pár sort, hogy kedvet csináljak és elmondjátok véleményeteket, kérdezzetek. 

Első fel nem tett kérdésre már adom is a választ: azért adtam a mézes-mákos nevet a blogomnak,mert imádom mind a kettőt, szívesen sütök -főzök mézzel. Szeretem a jóféle mézeket, az  akácot, vegyes virágot, erdei mézet, de kedvelem a különlegességeket, selyemfű méz,torokbalzsam méz, krém méz. Minden tájékon más és más zamatú mézet lehet kapni a helyi termelőktől, ahova elvet a sorsom, na meg a pénztárcám, kóstolgatok egy kis üveg újabb csemegével térek haza. Eddig a legjobban zalai és Balaton környéki, őrségi mézek váltak be.Nevezhettek lokál patriótának,de nagyon szeretem a hazai ízeket! :)

Pár éve volt szerencsém Erdélyben járni,ahol megkóstoltam a Hargitai mézet, mennyei volt a zamata,semmivel nem volt összehasonlítható, így azok a mézek is dobogósak nálam. Tavaly pedig a pozsonyi karácsonyi vásáron kóstoltam meg a mézes forralt bort, finom volt itatta magát. De  ez már egy másik téma! :)  Sok mézet fogyasztunk nemcsak az ősz kezdetével vásárolok be, egész évben szívesen sütök vele, készítek vele édességeket és pácolok vele húsokat,mert különleges omlós és zamatos lesz általuk.

A mák a másik nagy szív szerelmem, linzertésztába, piskótába, tölteléknek,különálló krémnek az elmaradhatatlan mákos gubának és még sorolhatnám. Szeretem fanyar ízekkel párosítani, ribizli-, meggy- és áfonya lekváros íz kombinációkkal sütni és készíteni.Marcipán borítású tortába rejteni. Az ötletek végtelenek, az élettani hatása is kiváló,habár túlzott fogyasztása sem ajánlott. Az őrségi kirándulásunk alkalmával sajtolt mákolajat is hoztunk ajándékba,mert csonttöréses, illetve csont problémával küzdőknek kifejezetten ajánlják napi egy kanálnyi fogyasztását.Ugyan az olaj íze messze elmarad a mákos sütikétől, de tudok olyat,aki rendszeresen használja és jót tett neki. A legutóbbi egyszerű édességkóstolásom ihlette a nevet, volt szerencsém finom házi mézzel készített mákos-mézes palacsintát kóstolni egy kis Balaton parti étteremben. Amilyen egyszerű,olyan finom, az íze a textúrája, a töltelék krémessége. Egyszóval meggyőzött és sok más desszertet utasított hátrébb az eddigi kedvenceim közül.Mindenkinek ajánlom a kipróbálását, mert megéri, itthon is kísérleteztem vele,nekem az akác mézzel készült mákos palacsinta lett a nyerő.

Ebben a melegben nem kívánok semmi komoly ételt,de friss gyümölcsöt bármikor fogyasztok, valamint sütés nélkül édességet. Az alábbit szeretettel ajánlom mindenkinek:

Mascarpone-s finomság

300 g mascarpone ( én itt csaltam,mert az általam vett tégely csak 250 g-os,így 12%-os tejföllel egészítettem ki)

100 g barna cukor

2 evőkanál méz

1 citrom reszelt  héja

1/2 citrom leve

100 g teljes kiőrlésű keksz

50 g vaj

A kekszet morzsásra töröm/darálom, hozzáadom az olvasztott vajat, gyorsan elkeverem és egy torta forma, vagy több kisebb tálka aljára egyenletesen eloszlatom.

A mascarpone-t, a tejföllel és a cukorral kikeverem,belereszelem a citrom héját, hozzáadom a levét és dúsítom mézzel. Egy kellemes sűrűbb krémet kapok,amelyet elsimítok a kekszes tortaformába/tálkákba,hogy mindenhol a krém fedje a kekszet.Letakarva egy éjszakát a hűtőben hagyom pihenni,nem mindig bírom megállni,így 3-4 óra után is kifejezetten jó,de a legjobban az ízek 1 éjszaka után érnek össze.

Gyümölcs öntetet készítek hozzá: sárga barack, áfonya, meggy,mikor milyen idény van. Egyedül a barack héját kell lehúzni,kimagvalni egy kis lábosban ízlés szerint egy kevés barna cukorral felteszem főni. Amikor kellemes állaga lesz, a gyümölcsök karamellizálódtak ,lehúzom a tűzhelyről keverek bele egy kis mézet. A legutóbb az áfonyás öntetet tovább fokoztam egy korty jó féle soproni kékfrankossal! :)

Ha nincs kedvem és gyümölcsöm pluszban otthon előveszem a lekvárjaimat,amelyeket házilag készítek mézzel, pl: sárgabarack lekvár, vegyes cseresznye-meggy lekvár, vagy a legfrissebb eltevésem a fahéjas szilvalekvár.

Mindegyik öntettel finom, gyorsan elkészül,de a tálalással és fogyasztással várni kell, viszont egy nyűgős,hosszú tikkasztó nap után isteni a hűtőből kivett saját házi hűsítő desszertet eszegetni a kanapén, vagy erkélyen miközben a nap eseményeit beszéljük át!

Mindenkinek aki kedvet kapott, jó sütés-főzést,hideg desszert keverést! :)

Nessa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://abrak-a-hasba.blog.hu/api/trackback/id/tr124725620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása