Sziasztok!
Végre megjött az ősz mondhatnánk,habár egy kicsit el is szomorít, hiszen hétfőn még 30 fok volt és olvadt rólunk a ruha, ma pedig már csak 15 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ebben az időben könnyű megfázni, a szív betegek problémáiról már ne is beszéljünk. Megfázás és torok kaparás ellen javasolnám a mustáros ételek fogyasztását, ami fertőtleníti a torkot, valamint a forró kakaót egy kellemes film és egy vastag pléd társaságában összebújva, ami jót tesz a léleknek,aki kiadósabbra vágyik annak ajánlom az alábbi finoman gőzölgő levest! :)
Francia hagyma leves
4-5 fej vöröshagyma, aki érzékenyebb a hagymára helyettesítheti póréval és újhagymával,így színesebb lesz a leves és nem lesz olyan telt íze.
-2 evőkanál olíva olaj
-1 evőkanál graham liszt
-1 liter húsleves (lehet kockából is)
-só és bors ízesítésnek
-1 dl száraz fehér bor
-10-15 deka sajt
-pár szelet finom rozs kenyér
Egy közepes lábasban az olajon üvegesre pároljuk a karikára szelt hagymát, majd rászórjuk a lisztet evvel egy kicsit pirítjuk,majd felöntjük a húslevessel, 20 percig főzzük fedő alatt az elpárolgó vizet a borral pótoljuk,amitől pikáns íze lesz a levesnek, végül sózzuk és borsozzuk.
A szép és ínycsiklandó tálalás kedvéért egy kis cserép tálba merjük a levest egy szelet rozsos pirítósra annyiszor ahányan esznek belőle, úgy hogy kilátszódjon a kenyér, majd sajtot reszelünk rá és berakjuk pirulni a sütőbe. Amikor aranybarnára pirult a sajt kivesszük és még melegében tálaljuk. Egyszerűen lekészíthető finom étel,ami jól mutat, el lehet vele kápráztatni a vendégeket is! :)
Hűvös őszi estékre, de igazán hideg téli estéken is kiválóan átmelengeti az embert! :)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nessa